Den Italienska middagen - La cena Italiana

Det har inte frångått någon att italienarna är kända för sin gestikulerande matkultur. Många skulle till och med påstå att den italienska middagen är likt en ritual - helig. Italienska delikatesser, råvaror och produkter har länge efterfrågats i världens alla hörn. Inte nog med att italiensk mat förgyller ens smaklökar, den bidrar även till gemenskap och upplevelse där kvalitet går före kvantitet. Fior Di Latte har sedan start sammanfört tradition, kärlek och handplockade italienska delikatesser för att göra handeln av italiensk mat mer lättillgänglig. Vi väljer noga ut våra italienska producenter med exceptionella råvaror och produkter för du ska kunna laga utsökta italienska maträtter med direktimporterade råvaror från Italiens många gårdar. Vi är din italienska delikatessbutik i Stockholm. 

Den italienska middagen

För att få till en perfekt italiensk middag, krävs 3 huvudingredienser: Kärlek, gemenskap och italienska råvaror. I Italien är middagen helig, familjen samlas och avnjuter kvalitetstid och gemenskap med varandra. Oftast så äter man flera rätter, plockmat och antipasti. Med italienska rätter så äter man i ett långsamt tempo och sitter gärna i flera timmar i sällskap av både mat och familj. En fullbordad italiensk middag består ofta av italienska förrätter, aperitivo, antipasti, primi piatti, secondi piatti, dolce och avslutas oftast med digistivo. Drinken kan man njuta av i lugn och ro efter måltiden, den sägs även hjälpa matsmältningen. I denna artikel hittar du en genomgång för den ultimata italienska middagen.  

Aperitivo - Före för-förrätten

Aperitivo är startskottet av en traditionell italiensk middag. Det är en så kallad aptitretare som sätter smaklökarna på prov på vad som kommer näst. Aperitivo är en fördrink som serveras före maten för att reta hungern och förhöja smaken. Aperitivo betyder ‘att väcka aptiten’. Ordet kommer ursprungligen från latinets ‘aperire’, vilket betyder ‘att öppna’, vilket är i denna bemärkelse tyder på att att inleda middagen. Aperitivo har blivit en traditionell ritual i Italien likt en kultur i sig. Aperitivo brukar vanligtvis vara en enkel men gärna lite bitter fördrink. Några traditionella aperitivo är till exempel Prosecco eller Campari. Om alkoholfritt är att föredra, är drycken San Bitter ett utmärkt alternativ.

Antipasti - För-förrätten

Efter en svalkande aperitivo nalkas en förrätt före förrätten. Varför ha en förrätt när du kan ha två! Antipasti är en klassisk italiensk förrätt som mjukstartar middagen. Det består av plockmat som serveras gärna ihop med aperitivo. Antipasti består av italienska små förrätter, ofta i en salig blandning av olika italienska delikatesser. Italienska ostar i både mjuka och hårda varianter serveras, där sältan från en pecorino eller parmesan ges i perfekt kombination och avrundad smak av italiensk salami. Ett förekommande alternativ i serveringen av antipasti är ‘misti’ vilket betyder en blandning av allt. Här mixas alla olika sorters av italienska delikatesser, allt från italiensk salami, ostar, oliver, bruschetta, grissini är vanliga och återkommande på antipastibordet. ‘Salumi misti’ är en mix av olika sorters salamis, lufttorkade skinkor och korvar medan ‘crostini misti’ är en förekommande blandning crostinis med tapenade eller ostar som till exempel taleggio som topping. 

Primi Piatti - Förrätten

Efter att antipasti och aperitivo avnjutits i lugnets harmoni, börjar det sedan bli dags för den riktiga italienska förrätten, primi piatti som i direktöversättning blir första maträtten. Primi piatti brukar bestå av italienska pastarätter, soppor eller risotto. Dessa italienska smårätter serveras i mindre portioner i syfte av att stimulera den värsta hungern. Några klassiska italienska recept för primi piatti är: Sparrisrisotto eller Salsiccia pasta.

Secondi Piatti - Huvudrätten

Secondi Piatti ‘andra maträtten’ är den italienska middagens huvudrätt. Här serveras paradrätten, en tyngre variant av det ovanstående. Här serveras rejäla portioner av fisk, kött, fågel eller skaldjur som är basen för huvudrätten. Till huvudrätten serveras ‘contorni’ vilket är tillbehören som serveras vid sidan av secondi piatti. Insalata Mista, en blandad grönsallad är det vanliga och mest förekommande tillbehöret till huvudrätten. Ett strössel som ofta ringlas och serveras ihop med tillbehöret är en bra olivolja, gärna mustig och dryg. Detta görs för att ge ännu mer smak och karaktär till grönsakerna.

Drycken har en central plats i det italienska köket och till middagen serveras alltid passande och välsorterade drycker. Detta för att kombinera och balansera måltiden för att nå smakernas fulla potential. Därför väljs ett noga utvalt och passande vin till maten. Men till vinet och törsten står även vatten på bordet, med både bubblor och utan. 

Dolce - Efterrätten

Nu vankas den italienska måltiden mot sitt slut, men är det inte över. Hur avslutar men en gräddig, salt, syrlig och balanserad måltid? Jo, med efterrätt såklart. Lite sött är den perfekta avrundningen på de smakrika måltiderna som precis avnjutits i kombination av några krämiga ostar och klassisk italiensk dessert. Dolce betyder ‘söt’ eller ‘sötsaker’. Här serveras alltifrån tiramisu, italiensk ostbricka eller äkta italiensk glass. Ingen vill väl missa en krämig och smakrik gelato som italienarna gjort sig experter på.

Italienska efterrätter bör avnjutas ihop med en kopp espresso eller två, det är då den italienska måltiden är komplett. Kaffe är något av en konst i sig espresso doppio eller som vi i Sverige kallar dubbel espresso är något av den mes förekommande kaffekombinationen. Ristretto är en något starkare variant av espresson och är gjord på mindre mängd vatten. Kaffe macchiato är en annan variant av espresso som serveras med en varm droppe mjölk.

Digestivo - Efter efterrätten

För ett perfekt avslut på en utomordentligt god middag serveras digistivo, en liten drink som avnjuts i lugn och ro efter middagen. Digestivo betyder matsmältning, vilket är precis vad den gör och hjälper till med. Några vanliga förekommande digestivo drinkar är Limoncello, Grappa, Sambuca eller Amaretto. Dessa avnjuts i små glas och avslutar den heliga ritualen.

Sist men inte minst - Buon Appetito!


Gamla inlägg Nya inlägg