Den italienska pastaguiden

Pasta är ett enkelt och underbart livsmedel. Tillsammans med italiensk pizza, gelato och tiramisú är pastan en av de stora kulinariska uppfinningarna från Italien. Vissa tror att Marco Polo tog tillbaka den från Fjärran Östern, andra säger till och med att den är av grekiskt eller arabiskt ursprung, förmodligen finns det en viss sanning där, men oavsett var den uppfanns så är pastas hem - Italien.

Att göra egen pasta från grunden kan tyckas skrämmande, men det är faktiskt inte så svårt om du har rätt vägledning. Det är också en rolig aktivitet och du behöver bara fyra enklas basingredienser som du oftast alltid redan har hemma. Mjöl, salt, ägg och olivolja är allt som behövs för att uppnå denna eufori som hemmagjord pasta ger. Nedan hittar du en guide som innehåller allt du behöver veta om pasta, inklusive vilken sort som passar till vad.

Vilken pasta ska man ha till vad?

Pastans form avgör skillnaden för hur den och med vad den ska serveras.
Spaghetti
Det finns en anledning till att spaghetti är så älskad: tillfredsställelsen att tugga på en vacker nudelbunt, snurrat försiktigt runt din gaffel, är en skönhet. Spagetti serveras vanligtvis med lösa, söta tomatsåsen; ingen sås alls, när det gäller den berömda romerska spagettin Cacio e Pepe (bokstavligen ost och peppar); eller den mycket lätta men kraftiga smaksättning buljongen du får med en bra spagetti vongole

Pasta Penne

Penne är rörformiga och skär i en vinkel för att likna spetsen på en gammal fjäder. Åsar hjälper tjockare såser av tomat eller grönsaker att hålla fast vid pastan, vilket säkerställer rätt förhållande för varje bit - oavsett om det är en klassisk carbonara med en underbar veggie-twist eller en eftergivande affär gjord med butternut squash och pancetta.


Conchiglie; Orecchiette

Dessa är formade som skal respektive öron, och deras koppliknande former hjälper till att hålla tyngre, övervägande grönsaksbaserade såser gjorda med rå tomat eller broccoli och ansjovis nere i södra Italien. Såsen packas snyggt i kopparna, vilket också betyder att dessa former är perfekta för en pasta bakning. Conchiglie är skalformade, vilket möjliggör mångsidighet med såser både tunna och tjocka, som fås upp av pastan. Conchiglioni, även känd som jumbo-skal, är utmärkta för fyllning.


Linguini

Linguini är mycket som spagetti, men dess platta form gör att den ligger lite mer lyxigt på tallriken. Den extra ytan hjälper också den att hänga på lätta såser gjorda med grädde eller skaldjur. Linguine är till exempel pasta från Italiens Liguria-region, skapad för att paras ihop med skaldjur eller pesto, medan bucatini, en form som liknar spagetti med ett ihåligt centrum, är perfekt för att hålla såser som i bucatini all'amatriciana eller cacio e pepe.

Bucatini

Föreställ dig en större, fetare spagetti som är ihålig mitt i mitten, och du har bucatini: en traditionell favorit för tjocka såser i ragu-stil. Hålet innebär att såsen från en köttig sås tar sig in i nudlarna - italienskt geni!

Spirali; Fusilli; Fusollini

Dessa pasta är lockiga som korkskruvar. Om du verkligen vill skilja mellan dem är fusilli lite snävare, men det finns inte mycket i det. De är fantastiska för samma sak: grova såser (särskilt de med köttbitar) som kan fastna i skruvgängorna.

Farfalle

Dessa är formade som fjärilar med skrynkliga kanter. "Vingarna" håller såser underbart och de är också perfekta för kalla pastasallader. Bäst av allt, barn älskar dem.

Macaroni

Makaroner är små rör. De behöver inte hålla såser eftersom de ofta finns simma i minestrone eller i en ostsås redo att bakas. Makaroner är små, blygsamma och otrevliga, men har blivit en av världens favoritpasta tack vare den enkla mac 'n' -osten (en maträtt som kan bli en showstopper med en enkel twist eller två).

Rigatoni; Occhi di Lupo; Tubetti

Liksom penne är rigatoni rör med åsar på utsidan, men de är större och skurna fyrkantiga snarare än i vinkel. De är fantastiska med tjocka grönsaksåser och används ofta för att baka i gratäng nere i söder. Occhi di Lupo är dottern till Rigatoni.

Lasagne

Lasagne, vare sig det är traditionellt, köttfritt eller gjort med vacker krispig anka, måste vara en av världens favoriträtter. Det traditionella sättet att göra är inte med torkad pastalakor, som har blivit vanligt, utan med känsliga lakan färsk äggpasta, som jag uppmanar alla att prova minst en gång. Men du kan köpa färska pastaplattor överallt dessa dagar, och deras användning går längre än bara lasagne: de kan rullas i cannelloni eller skäras i underbart silkeslen pappardelle med en vippig rulle eller pizzaskärare.

Cannelloni

Cannelloni är i samma pasta familj som lasagne och paras vanligtvis med samma ingredienser. Den enda skillnaden är att med cannelloni rullas lakan runt fyllningen snarare än att lagras med den. Detta ser väldigt annorlunda ut vid servering och ger en verklig skillnad i konsistens. Cannelloni finns numera torkad och redan i rörform, vilket innebär att fyllning helt enkelt måste fyllas i och bakas.

Ravioli

Ravioli är en fröjd; en liten bit bit pasta, vikt över en fyllning och klämt ihop för att bilda en delikat paket. Fyllningen kan vara kött, grönsaker, fisk eller ost - allt går. Såser varierar från lätta örtsmör till rätt tung ragus. Fyllning och sås är utformade för att komplettera varandra, med bara ett ömt ark äggpasta som håller dem åtskilda till sista minuten, när du lyfter det lilla kuvertet till munnen och blandar det hela tillsammans.

Pappardelle

Pappardelle är breda band av äggpasta, normalt reserverade för tunga, vilt ragus, och gjorde saker som vildsvamp, vildkanin eller vildsvin. Härliga tjocka bitar från såsen fastnar mellan de platta nudlarna och den äter nästan som en lasagne. Jamie's Southend-stylee pappardelle använder korvkött, aromatiska örter och mycket parmesan för en rik och fantastisk tillfredsställande maträtt.

Tagliatelle

Tagliatelle är för färsk äggpasta vad spagetti är för att torkas. Det är den största favoriten i norra Italien, och även om vi i Storbritannien äter Bolognese-sås med "spag", äter italienarna det traditionellt med en härlig färsk tagliatelle, vilket ger en lite mer elegant maträtt än vi är vana vid. Det serveras också ofta med ostiga, smarriga såser italienare som från norr älskar så mycket, och särskilt med färsk basilika pesto i Ligurien. Tagliatelle har en mjuk och utmanande konsistens och, när den serveras helt enkelt med färsk sparris, tomat och basilika, är den perfekt för barn.

Tagliarini

Tagliarini är tagliatelles lillasyster. De fina och ömtåliga äggnudlarna kräver minimal tillagningstid, men ger en underbar smälta i munnen när den ätas. Vanligtvis har denna pasta tagits fram för mycket speciella tillfällen och är ihop med delikat färsk fisk på sommaren eller läckra vita tryffel på vintern. Gennaro, i sin pastabok, kopplar ihop färgglada paprika och vacker parmaskinka med taglierini för en explosiv färgglad maträtt.

Agnolotti

Agnolotti kommer från Piemonte, där de vanligtvis fylls med bräserat kött. De formas till rektanglar som ravioli eller till halvmåneformad. Agnolotti serveras traditionellt i en enkel nötköttsbuljong, men någon lätt sås fungerar bra. I följande recept använder du agnolotti istället för ravioli.

Calamarata; Anelli

Calamarata är en tjock, ringformad pasta som ser ut som ringar av bläckfisk (därav namnet); det färgas också ofta svart med bläckfiskbläck. Anelli är en mindre men likvärdig representation av denna ringformade pasta.

Capannelle

Med betydelse "klockor" på italienska, liknar campanelle små kottar med rynkade kanter. De serveras ofta med magra proteiner, grönsaker eller såser av vilken bas som helst och gör en genomsnittlig pastasallad.

Capellini

Capellini, mer känd som änglahår, är den tunnaste och mest känsliga strängpastan. Dess långa, mager trådar är bäst ihop med lätta såser, men det går också bra i sallader eller kan delas i hälften och läggas till soppor.

Casarecce

Casareccepasta är ett mycket smalt, vridet och rullat rör som nästan liknar en rullning. Denna pasta serveras bäst med tjock sås och kan också användas i en mängd gryträtter. Försök att byta ut det mot penne eller ziti i bakad ziti.

Ziti Tagliati Rigati

Ziti är en rörformad pasta som kan rivas eller slätas och bakas oftast i en gryta med en tomat och köttfärssås. Ziti är större än penne men mindre än rigatoni.
Sedanini
Sedanini är en kort, rak pasta, en utveckling av "denti di elefante" eller elefanttänder, en traditionell napolitansk slät pasta. Sedanini har en lätt böjd form och den yttre kantningen är användbar för att rymma alla slags såser.


Gamla inlägg