Den Italienska Pizzaguiden

Pizzan är en av de äldsta maträtter som som och framkom genom forntida människor som blandat krossade sädeskorn och vatten som lagades under glöd. Detta blev en gröt som stelnade och bildade det första brödet - ett ojäst plattbröd. Så småningom ersattes korn och havre av vete och jäst upptäcktes av egyptierna som sedan bildade ett luftigare och mer lättsmält bröd som blev grundpelaren för den moderna pizzan.  500 f.Kr. började antikens greker baka tunnbröd i runda små platta former på heta stenar. Dessa tunnbröd toppades med olivolja, färska kryddor från Medelhavet och gröna blad. Tomatsås nämns för första gången i skrift år 1778 och i början på 1800-talet började användandet av tomatsås och mozzarella av buffelmjölk få genomslag i Italien som huvudingredienser på pizzan. 

Pizzans ursprung

Den moderna napolitanska pizzan härstammar från södra italiens hjärta, Neapel. Legenden säger att skapandet av den klassiska pizzan som vi vet idag, hände den 9 juni 1879, då Umberto I och drottningen Margherita av Savojen tillkallade den kända neapolitanska pizzabagaren Don Raffaele Esposito och hans fru. Paret bakade tre klassiska pizzor: Pizza Mastunicola med ister, ost och basilika, Pizza alla Marinara med tomat, vitlök, olivolja och oregano och den tredje valde frun att döpa till Pizza Margherita i drottningens ära. Pizzan toppas med tomat, olivolja, mozzarella och basilika och syftade till att  symbolisera den italienska flaggans färger. Från och med detta spreds pizzan med Pizza Margherita som signatur pizza till övriga världen. I korta drag är detta bakgrunden och grunden till hur en enkel, opretentiös och samtidigt otroligt smakrik, varierande och alldeles fantastisk rätt har tagit plats världen över i så många människors hjärtan.

mjölpaket från molino pasini

Hos Fiordilatte kan du hitta olika mjölsorter från Molino Pasini

Tipo 00 är en mjölsort som de flesta av alla pizzerior i Neapel använder sig av. Det anses vara det bästa mjölet som finns för att göra en traditionell pizzadeg av på napolitanskt vis. Tipo 00 är väldigt fint siktat och passar därför utmärkts som mjöl till pizza. Tipo 00-mjöl är det finaste mjölet. Det är väldigt vitt och det finns nästan inga skalrester i mjölet. Mjöl med skalrester och mer fibrer fungerar inte lika bra för pizza då fibrerna skär sönder glutentrådarna vilket ger degen sämre egenskaper för en pizzadeg. Trots detta finns det många pizzabagare som använder mindre siktade mjöl som tipo 0 eller tipo 1, vilket är en trend som växer mer och mer.

Med 100 års historia och 3 generationer är konsten att göra mjöl inbäddat i Molini Pasinis DNA. Molino Pasini är ett mjölmalning företag som specialiserat sig på att producera mjukt vetemjöl av högsta kvalitet, uttryckligen gjord för slutanvändaren och producenter inom livsmedelsindustrin. Baserat på konstnärliga uttryck för värderingarna av modernitet, maximal teknisk precision och uppmärksamhet på detaljer representerar företaget den italienska konsten. De vetekärnor som används väljs noggrant över hela världen. När de väl levererats till företaget analyseras de och identifieras av ett effektivt, modernt intern forsknings- och utvecklingslaboratorium där kvalitetskontroller utförs. Med innovativa mjölmalning-system, en toppmodern och automatisk design, bearbetas vete-blandningarna som blir till mjöl av hög kvalitet. Familjen hävdar "konsten att göra mjöl" bygger en ny samtida identitet. Från valet av en ny färgpalett till den förenklade, ikonisk logotyp, från känslomässigt videoinnehåll där mjölet är en modell och blir ett verkligt konstnärligt ämne, till valet av en intern verkstad möblerad med designmöbler, signaturen stil har en stark identitet: detta mjöl är unikt, både inifrån och ut.

Recept på italiensk hemmagjord pizza

Så hur gör man en pizzadeg med detta fantastiska mjöl? Det finns såklart olika recept på pizzadeg. Här är ett äkta italienskt pizzadeg recept som ger en klassisk italiensk pizza margherita med krispig botten.


Ingredienser

Pizzadeg recept:

10 dl tipo-00 mjöl 

 4 dl vatten

 2 nypa salt

10 g jäst

Pizzatoppings för en klassisk pizza Margherita:
Passata di pomodoro 500 ml
Mozzarella di bufala / eller Fior di latte 600 gr
Basilika
Olivolja extra virgin

Så förbereder du pizzadegen

 1. Börja med degen 1-2 dagar innan den ska ätas.
 2. Lös upp jäst med fingervarmt, 37-gradigt vatten.
 3. Häll därefter ner mjölet. Blanda ordentligt ett par minuter. Ha i saltet
 4. Blanda ordentligt i 5-10 minuter. Degen ska vara klibbig, men ändå gå att arbeta med.
 5. Lägg i en bunke och låt  jäsa i ca 60 minuter.
 6. När 60 minuter har passerat, tryck ut degen och vik ihop kanterna så luft går in i degen. Lägg och låt jäsa i ytterligare 60 minuter.
 7. Efter totalt 120 minuters jäsning (2 x 60 min), dela degen till 5-6 "pizza-bollar".
  Lägg dessa på en form och täck med plastfolie.
 8. Låt kalljäsa i kylskåp i 1-2 dygn. Om det blir för kallt så jäser degen inte bra, håll kylen kring 8 grader.
  pizzadeg

Tillaga pizzan

 1. Värm upp pizzaugnen eller grillen till så hög temperatur som möjligt. Om du har pizzasten, fantastiskt.
 2. Baka ut pizzadegen och ha gärna lite tjockare kanter. Vi vill att degen ska hålla inne tomaterna och mozzarellan, saften ska inte tränga igenom pizzabotten, så inte för tunn.
 3. Toppa med san marzano-tomater (konserverade passerade tomater funkar utmärkt. Ännu bättre blir det om man silar av tomaterna något), buffelmozzarella.
 4. Grädda i ca 90 sekunder (beroende på temperatur). Eller tills dess att "fläckarna" på kanterna uppstår.
 5. Ta ut pizzan och toppa med färsk basilika, ringla över olivolja och avsluta med flingsalt.
 6. Njut av din hemmagjorda pizza margherita

pizza margherita


Gamla inlägg Nya inlägg