Domori Choklad - En kärlekshistoria som sammanför tradition, hållbarhet och kvalitet

Choklad är något många inte kan leva utan. Redan i början på 1500-talet hade Christofer Columbus med sig den första chokladen till Europa. Sedan dess har den förgyllt våra liv i kakor, desserter och som godis. I måttliga mängder så är choklad även bra för hälsan. Det var inte många som var medvetna om att kakao även har helande krafter där kakaopulver är förpackat med flavonoider. Förutom detta har chokladens näringsämnen även visat sig hjälpa till att sänka blodtryck, förbättra blodflöde till hjärna och hjärta samtidigt som den hjälper att förhindra blodproppar. Flavonoiderna i kakaopulvret kan öka insulinkänsligheten och märkbart minska risken för diabetes.

Europeerna var inte först med att upptäcka chokladbönans fördelar. Kakaoträdet har odlats i Mellanamerika sedan ca 600-talet av mayaindianer, och bönorna har använts i åtminstone 2 500 år. Chokladen har många traditioner och ritualer bakom sig, inte minst från Mayaindianerna och Aztekerna. Utöver detta så använde man choklad för både spirituella ändamål och medicinska skäl. Forntida aztekiska källor kan spåra användningen av choklad som ett medicinskt verktyg. Här använde man choklad i olika läkningsprocesser, som ett verktyg för smärtstillande men även i förebyggande syfte mot sjukdomar. Detta var de två främsta medicinska användningsområdena för choklad. Kakaoträden kan bli så gamla som 200 år men producerar bara kakaobönor i 25 år.

En kärlekshistoria om choklad som sammanför tradition, hållbarhet och kvalitet

Företaget Domori grundades för att föra chokladens historia vidare samt bibehålla det ärofyllda traditionen. Som idag är världens första företag som grundar sin process på Criollobönan som den mest sällsynta bönan av alla, som endast står för drygt 0,001% av kakaoproduktionen. Domori gör makalösa insatser för att rädda den sällsynta kakaobönan mot utrotning. 

Domori grundades av ledorden kreativitet, passion för natur, gastronomi och kakao. Namnet Domori föddes av kärleken till Venedig från 1600-talet, en symbol för handel, resor och äventyr. I venetiansk dialekt betyder "domori" "Due Mori" (två hedar), ett typiskt uttryck som hänvisar till de två statyerna som markerar tiden på den stora klockan högst upp på klocktornet på Piazza San Marco.

Idag är företaget Domori baserat i None, strax utanför Turin. Sedan 2006 är Domori en del av Illy SpA Group vars ordförande är Riccardo Illy.

Domori har sedan dess födelse 1997 varit en verklig revolution för chokladens värld:

  • Det var det första chokladföretaget som bara använde fin kakao med fokus på hög kvalitet.
  • Domori var den första som producerade en choklad med Criollo cacao, den sällsynta och mest värdefulla någonsin.
  • Domori var först med att kontrollera hela försörjningskedjan med start från plantagerna i Central & Syd & Amerika och som har sin egen plantage, så att den kan återställa den biologiska mångfalden på Criollo cacao.
  • Den första som återupptäcker och använder en gammal och enkel formel för choklad med enbart kakaopasta
  • Den första som skapade en 100% ren Criollo-kakaobar.
  • Slutligen så var Domori den första chokladtillverkaren som skapade en chokladprovning kod för att upptäcka kakaos oändliga nyanser.

Domori bygger på tre grundläggande värderingar, kvalitet och innovation för att skapa en ny chokladkultur. Domoris historia började med en dröm: att gå till själen av chokladen för att föra kakao till nya höjder och visioner där ingen chokladtillverkare någonsin varit. 

Chokladens hållbarhet, kreativitet och kvalitet.

Domori är unik och har höga ambitioner om att rädda världens mest uppskattade kakaosorter från utrotning. Domori strävar efter högst kvalitet på sina bönor för att bevara sina ursprungliga aromer och göra dem tillgängliga för stora choklad entusiaster över hela världen. Dessa bönor betraktas som de mest känsliga, sällsynta och minst produktiva sorterna. I själva verket, representerar ‘aromatisk kakao’, även kallad ‘fin kakao’, bara 10% av den globala skörden, medan Criollo, den sällsynta sorten av alla, står för drygt 0,001%. Modet bakom detta val låter inte Domori bara producera en choklad med ett brett utbud av aromatiska profiler, men också för att respektera och bevara den biologiska mångfalden och bevara uråldrig tradition. Ända sedan vi starten har Domori kämpat för att skydda dessa värdefulla kakaosorter, deras naturliga livsmiljö och jordbrukarna som arbetar där.

Kärleken till choklad har inte minskat sedan den upptäcktes. Det är fortfarande en favorit bland många kulturer, samhällen, eliter, kungliga och vardagliga människor. Teknik, smaker, tillsatser och skäl för att konsumera det har förändrats för att möjliggöra en ökning och enkel produktion. En gång en helig vätska från forntida Sydamerika; choklad har hittat sig på matborden i hela världen. Vi på Fior Di Latte är glada över att ha Domori som producent, där hållbarhet, kreativitet och kvalitet ligger nära hjärtat. Choklad ska uppskattas, avnjutas och förunnas. 


Gamla inlägg Nya inlägg