Italienska Mattraditioner

 

Vad vore världen utan det italienska influenserna och dess matkultur? Vad vore livsnjutning utan de italienska delikatesser och sevärdheter som Italien erbjuder? Liksom alla länder bidrar likaså Italien till mångfald och traditioner som både inspirerar och smaksätter världens alla hörn. Det kan inte undgått någon att Italien är känd för det italienska köket och dess smakrika romantiska kultur. När kärleken är kryddan, tycker alla om maten, är något som italienarna tar till en helt ny nivå. Dess passion och gestikulerande kultur sprider både glädje och smaksättning på livet samt mat. Italienska mattraditioner är något utöver det vanliga, för italienarna äter inte för att äta. Utan maten är en av de största nöjena här i livet och ska dyrkas med omsorg och passion. 


Italiensk Matkultur - Vìvere per mangiare, non mangiare per vìvere

Det italienska köket kännetecknas generellt av sin enkelhet med betoning på dagsfärska råvaror av hög kvalitet. Enkelheten i det italienska köket består av vardagliga råvaror men som utgör magi när de tillagas för att frigöra smaken av dess naturliga aromer. Ingredienserna är inte komplicerade och kryddorna används inte allt för flitigt likt många andra matkulturer runt om i världen. Ingredienserna och rätterna i det italienska köket varierar dock från region till region i Italien, men generellt så kategoriseras det italienska köket som medelhavsmat. I södra italien används mer olivolja än vad det görs i norra Italien där det rent generellt används mer smör och andra mejerivaror. Detta beror på klimatet som skiljer sig i de olika delarna. 


Många italienska delikatesser och maträtter har blivit internationellt kända runt om i världen, allt ifrån italiensk olivolja, italienska ostar såsom mozzarella, parmesan och gorgonzola, italiensk salami och italienska charkuterier som mortadella, parmaskinka, Guanciale, San Daniele-skinka. Men även traditionella italienska maträtter såsom pasta carbonara, spaghetti bolognese, cacio e pepe, lasagne och pizza i alla dess former och smaker. Till den kända och smakrika matkulturen tillhör även Italiens rika vinproduktion. Välkända vingårdar och viner som Chianti och Barolo är två av många världskända italienska vinsorter. Dess kultur och smaksättning är noga utförda för att passa specifika maträtter och tillfällen. Men italienskt vin är inte den enda väletablerade drycken som serveras till maten, kaffe spelar också en stor roll i det italienska köket. Särskilt espresso, spelar en viktig roll i det kulturella italienska köket.


Den italienska middagen är helig och det är då italienarna slår på stort, en rad olika maträtter efter varandra. Frukosten är däremot inte lika viktig. Då dricker man oftast bara en kopp kaffe, vanligast är det att dricka espresso. Italienarna föredrar att äta mer ordentligt senare under dagen, vanligast klockan ett på dagen och sedan ganska sent på kvällen. Dagsfärskt italienskt bröd spelar en central del på bordet och får aldrig utebli, likaså italiensk olivolja. 

 

 

Italienska Mattraditioner

Italienska mattraditioner är i grunden baserad på vad jordbruket i respektive region tillhandager; i norr är det allt mer vanligare med kor och i söder är det vanligast med får. I norra Italien (Lombardia och Piemonte) ligger Europas största risdistrikt. Det är därför allt mer vanligt med risotto i norr än vad det är med pasta. Tack vare det italienska klimatet är det därför mycket lätt att få tag i färska råvaror och  produkter. Detta är oftast huvudingredienserna till de mest traditionella italienska maträtterna.


Dieta Mediter­ranea, det berömda och hälsosamma medelhavsköket finner man framför allt i syditalien och i de regioner som gränsar till Medelhavet. Huvudkryddan i syditalien brukar vanligast vara extra jungfruolivolja (olio di oliva extra vergine) i stället för smör (burro). Där ingår även pasta, grönsaker och färsk frukt, ärt-/baljväxter och spannmålsprodukter.

 

 

Italiensk mathistoria 

Det italienska köket har vuxit fram under många hundra år. Det idérika och smakrika italienska recepten har länge experimenteras fram genom traditioner, sägner och säsongsbaserade råvaror. Även om landet Italien bildades först under 1800-talet så kan man spåra det italienska kökets rötter ända in på 300-talet f.Kr. 


Genom resenärer och influenser från närliggande områden, erövrare, politiska oroligheter, berömda kockar och inte minst upptäckten av den nya världen formades en matkultur och det italienska köket är idag känt som ett av det främsta i världen. 


Den största förändringen skedde i samband med upptäckten av nya världen. Denna upptäckt ledde i sin tur till att många nya råvaror och basprodukter introducerades in i landet. Råvaror såsom tomater, potatis, majs och paprika. Dessa italienska råvaror har alla en central roll i det italienska köket trots att de inte introducerades i stor skala förrän på 1700-talet. Sett utifrån ett historiskt perspektiv så har traditionella rätter delats in efter ursprung. Cucina alto-borghese kallas den italienska kokkonst som härstammar från högrestånds-traditioner från renässanstiden och framåt. Cucina povera kallas typiska lantliga och borgerliga rätter.


Från historien och fram till idag har många klassiska italienska maträtter och recept utvecklats. Något som vi idag ser som en självklarhet och lyx. Italienska delikatesser och italienska desserter anses idag som lyx då den höga kvaliteten ligger till grund i uttrycket. Italienska delikatesser uppskattas av dess unika smak och kvalitet på såväl bra olivolja som  pasta. Italienska pastarätter är något som uppskattas runt om i världen för såväl barn och vuxna. Fior Di Latte importerar högkvalitativa italienska delikatesser handplockade från italienska gårdar runt om i Italien. Detta för att uppnå och sprida italiensk kärlek till mat med omsorgsfullt utvalda produkter av högsta kvalitet. Fior Di Latte är en italiensk delikatessbutik i Stockholm. Vi levererar italienska delikatesser i Stockholm.


Gamla inlägg Nya inlägg