Mozzarella - Från kulturarv till svårslaget hantverk

Fior Di Latte, Mozzarella, Mozzarella di bufala, Burrata, Scamorza, kärt barn har många namn men även utseenden och konsistenser. Men något som förenar dem är smaken och det magiska hand hantverket som fötts och utvecklas i generationer. Mozzarellans lena och mjuka konsistens skapar en eufori i både matlagning, på charkbrickan, i sallader eller bara avnjuta precis som den är, ett riktigt hantverk. 


Mozzarellan är i grunden en färskost som härstammar från Italien och ingår som en viktig ingrediens i det italienska köket. Namnet uppkom från från den äldre italienskans mozza, "buffel" eller från italienskans mozzare, som betyder "skära". Italienska mozzare i namnet kan komma av att mozzarellan vid tillverkningen klipps av till små bollar, vilket oftast sker för hand men även av maskiner. Den första mozzarellan kom från klostren nära Neapel i södra Italien under 1100-talet. Den var gjord på mjölk från vattenbufflar och är även känd som buffelmozzarella. Mozzarella blev vanlig i Sverige först under mitten av 1980-talet, då trenden för den italienska salladen insalata caprese växte sig stor runt om i landet. Som tidigare känt finns det olika typer, former, konsistenser och smaker på mozzarellan. Mozzarella kan göras på pastöriserad mjölk från buffel eller ko. Mozzarella gjord på opastöriserad mjölk från vattenbuffel kallas mer för Mozzarella di latte di bufala men även buffelmozzarella. 

 

Skillanden mellan Fior di Latte och Mozzarella di latte di bufala

Mozzarellan kännetecknas av sin vita färg, fyllighet och friska smak som upplevs en gnutta syrligt. Den är mycket fastare i sin konsistens och har en seg yta till skillnad från än andra färskostar. Detta beror på att den avrunna ostmassan knådas för hand  i kittlar med kokande vatten. Resterande delar av tillverkningsprocessen är i övrigt snarlik den för andra ostar, men något som gör mozzarella unik är att ingen är den andre lik. Skillnaden mellan buffelmozzarella och fior di latte är att buffelmjölken är fetare än komjölken, den innehåller även mer protein, vilket ger buffelmozzarellan en gräddigare smak. Mozzarella gjord av komjölk upplevs mer kompakt, något mildare i smaken och har bättre smältegenskaper i matlagning än den som är gjord av buffelmjölk.

 

Vad är Burrata?


Något som ingen svenska har kunnat gå miste om är uppsvinget Burratan fått de senaste åren, på såväl italienska charkbrickor eller sallader. Den sega ytan och silkeslena fyllningen förgyller många matälskares liv. Den krämigheten är svår att motstå och har allt mer blivit  populär och dyker ofta upp i såväl recept som på restaurang. 


Burrata är en handgjord delikatessmozzarella från den syditalienska regionen Apulien. Den krämigt goda italienska osten Burrata kan till utseendet se ut som en vilken vanlig mozzarella som helst men skillnaden är att den har ett gräddigt inre som rinner ut när du skär upp osten som inte bara tillför en himmelsk konsistens men också en smakupplevelse som. 

 

Det italienska ordet Burro betyder smör vilket beskriver en burrata väldigt ordagrant - en gräddig och smörig upplevelse samt variant av mozzarella. Det yttersta tunna skiktet på burratan är gjord på pasta filata som i sig ät gjord av buffelmjölk eller komjölk och den inre kärnan är fylld med en krämig blandning av mozzarellastrimlor och grädde, alltsammans knyts ihop för hand av en ostmästare.


Förut var burrata en ost du endast hittar i ost- eller delikatessbutiker, men idag finns den i kyldisken på de flesta välsorterade livsmedelsbutikerna. Den mest högkvalitativa burratan hittar du hos oss!

 

Scamorza - rökt mozzarella

Scamorza, är en rökt variant av mozzarella. Den härstammar från de södra regionerna i Italien. Tillverkningsprocessen ser ungefär likadan ut som tillverkningen av en traditionell mozzarella, där massan är gjord av komjölk, men upplevs fastare i sin konsistensen med en hint av sälta. Scamorza röks över spån från trädet bok, vilket ger den dess karakteristiska smak och färg.

 

Scamorza är nära besläktad med de italienska ostarna provola, provolone och caciocavallo som alla tre är exempel på pasta filata, vilket betyder att ostmassan värms i ca 75 gradigt vatten. Ostmassan knådas sedan och sträcks tills den blir blank, slät och elastisk. Därefter formas ostmassan i olika former. 

 

Scamorza har på senare år blivit allt populär att den numera används runt om i hela Italien. Den är perfekt för matlagning då den vid upphettning smälter långsamt och  jämnt, vilket gör den perfekt till gratinering. Scamorza är utmärkt att använda som smaksättare till gratänger eller ugnsbakade grönsaker, tack vare sin sälta och rökighet. Du kan också testa att smälta den över grillad kyckling eller kött. För de vegetariska alternativen, fungerar Scamorza dessutom som ett bra substitut till bacon, guanciale eller pancetta. Man kan även riva den över pastarätter som carbonara eller amatriciana för att få en tydligare karaktär eller på pizza för den lätt rökta smaken som pancettan annars skulle bidra med.

 

Vi på Fior Di Latte använder oss av producenter med den senaste och mest eftertraktade mozzarella tekniken. Där vi enbart säljer högkvalitativa mozzarellor, handgjorda med kärlek och tradition. Vi har världens enda mozzarella med blockchain teknik, vilket innebär att alla kan kolla varifrån råvaran kommer och när den tillverkas utan att någon kan manipulera den informationen. Men även Buffelmozzarella D.O.P. som kanske är den mest prisvärda produkten som finns i Sverige i sin högkvalitativa produktkategori.

 

Servera burrata, mozzarella, buffelmozzarella eller scamorza till antipasto, som förrätt på en salladsbädd eller till en god pasta. Här nedan hittar du våra recept.


Gamla inlägg Nya inlägg